Επανέρχομαι μετά από ένα μήνα για έναν βασικό λόγο.
Και γράφω προκειμένου να ξεκινήσει ένας τοπικός διάλογος.
Αφού δεν μπορούν οι σπουδαιοφανείς στην Αθήνας, σκέπτομαι μήπως μπορούμε να συνεννοηθούμε εμείς σε τοπικό επίπεδο. Αναμένω λοιπόν απάντηση σε αυτά που θέτω.
Στο Blog του αριστερού σχήματος της Αργολίδας, δημοσιεύθηκε έναν πάρα πολύ καλό άρθρο του Σωτήρη Γεωργόπουλου, σε σχέση με τα προβλήματα της χώρας και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Μέσα από τις γραμμές και τα στοιχεία που παραθέτει, ο σχολιαστής λέει αρκετές αλήθειες.
Μιλάει και το θεωρώ βασικό αυτό, για να δούμε τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε, για παρασιτικό κατεστημένο.
Ορθά αναφέρει ότι οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων (εγώ θα προσέθετα του μεγάλου μέρους των δημοσίων υπαλλήλων) είναι χαμηλές.
Ορθά επίσης αναφέρει ότι το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι μισθοί στον προϋπολογισμό της χώρας δεν είναι μεγάλος και είναι μικρότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τέλος είναι πολύ σωστή η διαπίστωσή του, ότι το μέγιστο των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας είναι τα ποσά που καταβάλλουμε για την εξυπηρέτηση των δανείων.
Δεν έχει θέσει όμως το πιό επείγον και επιτακτικό.
Ότι οι αγορές πλέον δεν μας δανείζουν ή εάν μας δανείσουν τα επιτόκια θα είναι τέτοια, που το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο, σύμφωνα και τις δικές του παραδοχές, αφού τα ποσά για την εξυπηρέτηση των δανείων θα γίνουν ακόμα πιο απαγορευτικά για να βγούμε από την τεράστια κρίση ρευστότητας.
Εγώ συμφωνώ απόλυτα, ότι δεν κάνουμε τίποτα με το να κόβουμε τους μισθούς των χιλίων Ευρώ.
Συμφωνώ ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι το εργατικό κόστος.
Συμφωνώ ότι με μείωση μισθών, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα.
Περιμένω όμως να ακούσω συγκεκριμένα πράγματα για τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Πώς θα κτυπήσουμε το παρασιτικό κατεστημένο; Ποιές είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές για να το αλλάξουμε.
Πώς θα μειώσουμε τα ποσά που δίνουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους;
Πώς θα ενεργοποιήσουμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας;
Πώς θα μειώσουμε τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. (Όταν ο Σ. Γεωργόπουλος αναφέρει και ορθά, ότι το πρόβλημα είναι οι πληρωμές τοκοχρεωλυσίων, επόμενο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει με το χρέος)
Ακούγονται κάποιες σκέψεις για παύση πληρωμών, αναδιαπραγμάτευση του χρέους, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, εξόδου από το Ευρώ με υποτίμηση της δραχμής. Θεωρεί ο σχολιαστής ότι είναι ορθές τέτοιες λύσεις;
Ελπίζω σε απάντηση για να επανέλθω.
Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ευχαριστώ για τα καλά λόγια. έχεις δίκιο για το ότι δεν προχώρησα στο τι κάνουμε. απλά το κείμενο ήταν μια πρώτη έκθεση αποκάλυψης (ελπίζω) της επίθεσης που δεχόμαστε. οπότε ακριβώς στη λογική που αναφέρεις, στάση πληρωμών ή όχι, και άλλα τέτοια θα επανέλθω/ουμε πολύ σύντομα και προπαντώς μετά το πέρας της εργασίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάνει ένα σκαρίφημα για να προσπαθήσω να απαντήσω στα φλέγοντα ζητήματα του δανεισμού από μια αριστερή σκοπιά. Ωστόσο ο αχός από τα νέα δεδομένα δεν έχει κοπάσει. Οπότε πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες. Να πούμε όμως πρόχειρα τα εξής: είναι αδιανόητο να χρωστάμε 300 δις (τα οποία χρέη τα "δημιουργήσαμε" σε βάθος 20ετίας), να έχουμε πληρώσει τουλάχιστον 300 δις ακόμα σε βάθος 10ετίας και να μιλάμε για διέξοδο δανειζόμενοι μέσα σε μια τριετία άλλα 120-135 δις. Δηλαδή στη χρεομηχανή απαντάμε με τα χρέος!!! Η λογική αυτή καταλαβαίνουμε που οδηγεί, στην εκτίναξη του χρέους, πολύ σύντομα, στον ουρανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα οποιαδήποτε άλλη λογική μπορεί να είναι συζητήσιμη, η συγκεκριμένη ΟΧΙ.
Θα συνεχίσουμε την κουβέντα σύντομα...
Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι τα 120-135 δις δεν θα είναι νέος δανεισμός αλλά ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα είναι ανανεώσεις παλαιών δανείων. Είναι εσφαλμένο να λέμε ότι τα 300 δις θα γίνουν 430. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τη δραστική μείωση των τοκοχρεωλυσίων που πληρώνουμε κατ΄ έτος. Το μεγάλο όμως ζητούμενο είναι με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό. Και πιστεύω ότι σήμερα είναι η χρυσή ευκαιρία της αριστεράς να μιλήσει με συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα πράγματα που θα δίνουν μια άλλη φιλιολαϊκή διέξοδο. Το χειρότερο όμως που έχει να κάνει είναι απλώς να λέει ένα ξερό όχι, χωρίς να βάζει στο τραπέζι την άλλη προοπτική
ΑπάντησηΔιαγραφή