Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΑΧ ΕΥΡΩΠΗ

Άρθρο του Ηλία Παπαδόπουλου


Η νέα περίοδος που έχει ανοίξει με την οικονομική κρίση και την προσφυγή της χώρας μας στον δανεισμό από Ε.Ε – Δ.Ν.Τ, έχει παράλληλα θέσει και με ιδιαίτερα οξύ τρόπο μία σύγχρονη τοποθέτηση αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη ( αλλά και την Ε.Ε ).
Κυρίαρχη στην Ελληνική αριστερά είναι η θεωρία της ΄ νεοεξάρτησης ΄. Παρόλο που η άποψη αυτή έχει διάφορες αποχρώσεις, σε γενικές γραμμές βλέπει την Ελλάδα σαν ένα λιγότερο ή περισσότερο καθυστερημένο καπιταλιστικό σχηματισμό, του οποίου η άρχουσα τάξη και η εκάστοτε κυβέρνηση ακολουθούν ενδοτική πολιτική απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις και τα διεθνή καπιταλιστικά κέντρα ( Η.Π.Α – Ε.Ε – Δ.Ν.Τ ) ή κατά περίπτωση είναι στην ουσία υπηρέτες τους.
Ταυτόχρονα η άποψη αυτή, στις πιο ακραίες μορφές της τουλάχιστον, διαβλέπει και την ύπαρξη ενός σκοτεινού σχεδίου υπονόμευσης της Ελλάδας από ύποπτα κέντρα, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως στα ΄ εθνικά ΄ μας θέματα με την υποστήριξη των απόψεων της Τουρκίας και των Σλαβομακεδόνων γειτόνων μας.
Την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου,λοιπόν, την ερμηνεύει με όρους υποτέλειας, έως και την εξισώνει με δοσιλογικές κυβερνήσεις του παρελθόντος μιλώντας για πατριωτικό αγώνα και υποστηρίζοντας την άποψη της δημιουργίας ενός νέου εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου, ενός νέου Ε.Α.Μ.
Είναι έτσι όμως η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε; Καταρχήν πρέπει να δούμε ότι η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούρια. Γίνεται από την δεκαετία του 30. Από τότε στην αριστερά γίνεται μία ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που βλέπουν την Ελλάδα καθυστερημένη και στην ουσία υποτελή χώρα, κάτι που γενά στην ουσία παλλαϊκά καθήκοντα για την αριστερα και θέματα αστικού εκσυγχρονισμού για την χώρα, και ανάμεσα σε αυτούς που δεν θεωρούν βέβαια την Ελλάδα καπιταλισμό του μεγέθους των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, αλλά πάντως την βλέπουν σαν καπιταλιστικό σχηματισμό που θέτει ζήτημα ταξικής σύγκρουσης με την κυρίαρχη σε αυτόν τάξη, αλλά και προοπτική σοσιαλιστικού μετασχηματισμού του.
Αν βέβαια τότε η συζήτηση είχε ένα νόημα, να υπενθυμίσω ότι σήμερα είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στις πρώτες θέσεις σε επενδύσεις σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, με ταυτόχρονα ανοίγματα σε όλη τη γειτονιά μας ( Αρμενία, Αραβικές χώρες, ακόμα και Τουρκία ). Είμαστε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην ναυτιλία και στον τουρισμό. Αντί να στέλνουμε μετανάστες στα πέρατα του κόσμου δεχόμαστε. Οι Τούρκοι έμποροι στην Πόλη και σε όλα τα Μικρασιατικά παράλια μιλάνε Ελληνικά και περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού τους Έλληνες τουρίστες. Οι Τούρκοι επιπλέον χρειάζονται βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα, όχι όμως και οι Έλληνες για να πάνε στην Τουρκία.
Πιστεύω λοιπόν ότι μία σύγχρονη ματιά δεν μπορεί παρά να δει την Ελλάδα μικρομεσαία χώρα στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, αλλά ταυτόχρονα κυρίαρχη μαζί με την Τουρκία στα Βαλκάνια και στην ΄ κοντινή ΄ σε εμάς Ανατολή.
Βέβαια η εικόνα αυτή έχει και τις αντιφάσεις της, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην υστέρηση του παραγωγικού τομέα και στην ανάπτυξη ενός αναποτελεσματικού ακόμα και με αστικά κριτήρια, πελατειακού κράτους, εχθρικού για τον πολίτη, στην μεγάλη δύναμη της εκκλησίας κ.λ.π θέμα στο οποίο για οικονομία χώρου δεν επεκτείνομαι περισσότερο.
Αν όμως αυτή είναι η αληθινή εικόνα, τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποτελείται ούτε από υπηρέτες των Η.Π.Α και της Ε.Ε, ούτε και από προδότες των ΄ εθνικών ΄ μας συμφερόντων. Αποτελείται από αστούς πολιτικούς που κάνουν το καλύτερο δυνατόν για το ξεπέρασμα της κρίσης του κεφαλαίου, ρίχνοντας τα βάρη στην εργασία. Αποτελείται από ΄ εκσυγχρονιστές ΄ που κάνουν ότι μπορούν ώστε η Ελληνική αστική τάξη να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε περιφερειακό επίπεδο και η Ελλάδα να επανακτήσει το ΄ κύρος ΄ της Σημιτικής περιόδου εντός της Ε.Ε. Το Δ.Ν.Τ λοιπόν καθώς και η Ε.Ε δεν είναι τα αφεντικά της αλλά οι διεθνείς συνεργάτες της στην εφαρμογή της πολιτικής της. Ιδιαίτερα η Ε.Ε. είναι μία διεθνική ένωση κρατών που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούν και τα επιμέρους κράτη που την αποτελούν, με τους θεσμούς της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας πολιτικά και με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής οικονομικά.
Όλα αυτά βέβαια δεν αναιρούν την ανάγκη να επικαιροποιούμε την άποψή μας στις νέες εξελίξεις που στην εποχή μας έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ούτε μας εμποδίζουν να ζητάμε να φύγει το Δ.Ν.Τ Επίσης δεν γίνεται να μην βλέπουμε ότι εντός της Ε.Ε. αναπτύσεται μία γραφειοκρατία που έχει αρχίσει να κινείται αυτόνομα και με σαφώς μικρότερη νομιμοποίηση από αυτή των εθνικών κυβερνήσεων που έχουν εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία.
Ας επιστρέψουμε όμως στην πολιτική της κυβέρνησης Αν τα προηγούμενα ισχύουν, πρόκειται για μία σαφώς ταξική επίθεση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα ΄ εσωτερικά ΄ αιτήματα, όπως γενναία αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ταυτόχρονη δραστική μείωση των εξοπλισμών. Επίσης, πρέπει να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για τις δημόσιες δαπάνες. Είναι η αλήθεια, και πρέπει να την αναδείξουμε, ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν είναι υψηλές γιατί οι μισθοί είναι υψηλοί, ούτε γιατί οι πραγματικές δαπάνες για παιδεία, υγεία είναι υψηλές, αλλά γιατί οι δαπάνες για τον στρατό και τις δυνάμεις καταστολής είναι τεράστιες και επιπλέον τεράστια ποσά χάνονται εξαιτίας της μορφής με την οποία συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν δομήσει τον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, πρέπει να παραδεχθούμε το γεγονός ότι η άλλη πλευρά έχει αποδειχθεί ασύγκριτα πιο διεθνιστική από εμάς και να αναζητήσουμε πολιτικές και αιτήματα που θα υπερβαίνουν τον εθνικό αλλά και κλαδικό κατακερματισμό των αγώνων. Και πάλι ενδεικτικά: ευρωπαϊκός στρατηγικός δημόσιος τομέας, ενιαία προοδευτική φορολόγηση, ΄ πράσινες ΄ πολιτικές ( όσο και αν ο όρος έχει πολυφορεθεί είναι κρίσιμο θέμα ), ενιαία πολιτική κοινωνικής πρόνοιας κ.λ.π
Τέλος, πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας.. Τις πολιτικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ σαφώς και τις απορρίπτουμε και τις πολεμάμε, όπως ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με την πολιτική της εθνικής μας κυβέρνησης ( χωρίς να μας περνάει από το μυαλό να φύγουμε και από την Ελλάδα υποθέτω… ) Το θέμα είναι πώς, με απομονωτισμό, εθνοκεντρισμό και με κεντρικό αίτημα την επιστροφή στην παλιά καλή δραχμή και τον σχηματισμό ενός μετώπου που θα οδηγήσει σε μία ΄ φιλολαϊκή΄ κυβέρνηση;
Νομίζω ότι, καταρχήν, πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουν σε ποιο περιβάλλον θα εφαρμοστεί η πολιτική μιας σοσιαλιστικής ή έστω φιλολαϊκής κυβέρνησης. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό περιβάλλον εντός της αστικής δημοκρατίας, με ταυτόχρονη αποδέσμευση από την Ε.Ε. ή έστω το ευρώ; Με αυτοδύναμη ανάπτυξη; Υπάρχει κάποιο διεθνές παράδειγμα που να ενισχύει αυτήν την άποψη; Ήταν τόσο τέλεια η εποχή της δραχμής; Πώς θα τα παει στην εποχή μας, δεδομένης της παρούσας ανυποληψίας της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον; Σε ποια κατάσταση είναι η παραγωγική βάση της χώρας και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ώστε να είναι δυνατή αυτή η αυτοδύναμη ανάπτυξη;
Αν πάλι βλέπουμε την όλη διαδικασία να παίρνει ταυτόχρονη αντικαπιταλιστική προοπτική, δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, είναι αναντίστοιχη με την διάθεση της πλειοψηφίας του κόσμου, μία τελείως απογειωμένη άποψη. Δεύτερον, ο χώρος που σχηματίζει μία γεωγραφική, οικονομική, πολιτιστική ενότητα στην οποία να είναι πραγματική δυνατότητα η αντικαπιταλιστική και σοσιαλιστική προπτική είναι η Ευρώπη. Μπορεί η κουβέντα για τη δυνατότητα ύπαρξης μίας και μόνο σοσιαλιστικής χώρας να έχει κάποιο ενδιαφέρον αν αυτή η χώρα έχει το μέγεθος, τον πληθυσμό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρωσίας, δεν ξέρω όμως αν έχει το ίδιο αν μιλάμε για τα αντίστοιχα μεγέθη της Ελλάδας ( χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί τη σοβαρότητα του επιχειρήματος ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.... ).
Τέλος, και ξέροντας ότι ζητάω κάτι πολύ δύσκολο από ανθρώπους που αναλύουν πάνω στην οικονομική βάση, νομίζω ότι το όλο θέμα της Ευρώπης πρέπει να το δούμε με μπόλικο ιδεαλισμό. Η ιδέα της ενωμενης Ευρώπης είναι δικό μας όραμα και θα κάνουμε πολύ άσχημα εάν το χαρίσουμε στην άλλη πλευρά. Βέβαια, από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους υπήρχαν πάντα ένα φιλοευρωπαϊκό και ένα αντιευρωπαϊκό ρεύμα, κάτι που με διαφορετικούς βέβαια όρους πιθανόν να αντικατοπτρίζεται και στη σημερινή διάσταση απόψεων...

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πτώχευση της χώρας και αγροτιά

Διάβασα μια τοποθέτηση, που θεωρεί ότι θα ωφεληθεί ο αγροτικός τομέας της οικονομίας μας από μία στάση πληρωμών και από την έξοδό μας από την ευρωζώνη. Φαντάζομαι ότι η σκέψη αυτή, μπορεί να επεκταθεί και στους άλλους τομείς της οικονομίας μας.
Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι με την επανεισαγωγή της δραχμής και την μεγάλη υποτίμηση του νέου (παλαιού) νομίσματος, τα αγροτικά μας προϊόντα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά λόγω χαμηλής τους τιμής με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών. Υποστηρίζει ακόμα ότι θα γίνουν απαγορευτικές οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων λόγω ακριβής τους τιμής με αποτέλεσμα την υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια αγροτικά προϊόντα.
Η δικιά μου άποψη σε συντομία.
Πρώτον: Το πρόβλημα την Ελληνική οικονομίας είναι βασικά η αποδιάρθρωση της παραγωγικής της δομής. Ουσιαστικά παράγουμε πολύ λίγα και αυτό δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω ακριβής τιμής των προϊόντων, αλλά λόγω τεράστιων ελλείψεων στην ποιότητα, εμφάνιση, συσκευασία, διακίνηση και στην ύπαρξη όλων των κυκλωμάτων που ανεβάζουν τις αγροτικές τιμές στα ύψη. Εάν λοιπόν θέλουμε να βοηθήσουμε την αγροτική παραγωγή ελάχιστα θα πράξουμε με τη μείωση της τιμής που απολαμβάνει ο αγρότης. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κτυπήσουμε τα κυκλώματα και να αναβαθμίσουμε το προϊόν.
Δεύτερον: Η παύση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων θα γίνει όχι γιατί αυτά θα είναι ακριβά, αλλά διότι ουσιαστικά θα κλείσουν για μερικά χρόνια τα σύνορά μας για εισαγόμενα προϊόντα μετά από μία πτώχευση της χώρας. Είναι επόμενο ότι ο οποιοσδήποτε θελήσει να μας πωλήσει προϊόντα από το εξωτερικό θα θελήσει την πληρωμή προκαταβολικά και βέβαια όλα θα πρέπει να γίνονται μέσω ξένων τραπεζών, διότι ουδείς θα εμπιστεύεται τις ντόπιες τράπεζες ενός πτωχευμένου κράτους με τα τεράστια προβλήματα. Το ζήτημα θα είναι εάν θα συμφέρει τους αγρότες να υποκαταστήσουν τα ξένα προϊόντα πουλώντας σε υποτιμημένες δραχμές σε ένα εξαθλιωμένο οικονομικά αγοραστικό κοινό. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν μέσα σε προστατευμένες κοιτίδες μαγαζιά με όλα τα καλούδια, εισαγόμενα και εγχώρια, που θα πληρώνονται με Ευρώ και δολάρια. Ο υπόλοιπος κόσμος θα προσπαθεί να βρει μέσα σε λαϊκές τα λιγοστά αγροτικά προϊόντα που θα πληρώνονται με υποτιμημένες δραχμές. Αυτό δεν θα ευνοεί ούτε τους αγρότες, ούτε και το αγοραστικό κοινό.
Επιχειρώ να γίνω ακόμα πιο κατανοητός. Το βασικό προϊόν της Αργολίδας είναι το πορτοκάλι. Σήμερα οι αγρότες παίρνουν για κάθε κιλό μεικτά 18 λεπτά. Πραγματική ξεφτίλα. Το προϊόν αυτό φθάνει στα μαγαζιά της Αθήνας σε πολλαπλάσια τιμή. Οι μεσάζοντες συνεχίζουν ανενόχλητοι να λειτουργούν και ουδείς τους βάζει χέρι. Αν βγούμε από το Ευρώ, επανέλθει η δραχμή και υποτιμηθεί κατά 50% (και λίγα λέω), τότε τί θα γίνει. Θα πουλάει ο αγρότης σε τιμή 50 δραχμών που θα αντιστοιχεί σε 9 λεπτά του Ευρώ; Άραγε πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα του πορτοκαλιού ήταν η αυξημένη τιμή που πουλάει ο αγρότης; Και τέλος, ειδικά για το πορτοκάλι δεν υπάρχει ανταγωνιστικό εισαγόμενο προϊόν πέρα του Βραζιλιάνικου χυμού που έρχεται σε παγοκολώνες. Όμως η τιμή που σήμερα πληρώνεται ο αγρότης για πορτοκάλι για χυμοποίηση είναι πραγματικά εξευτελιστική και ανάξια να συζητηθεί οποιαδήποτε αύξηση ανταγωνιστικότητας σε περίπτωση που η πληρωμή θα γίνεται σε δραχμές

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Κινέζικη τηλεόραση

Πήγα και τους παρακολούθησα. Δεν μου είπαν κάτι καινούργιο από αυτά που γνώριζα.
Επισημαίνω τη μεταξύ τους διαφωνία για το εάν πρέπει να φύγουμε ή όχι από την Ευρωζώνη.
Θεωρώ τουλάχιστον προδοτική προς τους άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες τη πρότασή τους για στάση πληρωμών. Οι περισσότεροι από τους πλούσιους δεν θα επηρεαστούν. Εφοπλιστές, άρχουσα τάξη και άλλοι ήδη έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους, με αγορές ακινήτων στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αγορές έργων τέχνης και χρυσού, εξαγωγή κεφαλαίων. Οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που θα υποφέρουν με μια χρεοκοπία. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη μια ύφεση 50-60%, μετατροπή της κοινωνίας μας σε κλειστή οικονομία με τεράστιες ελλείψεις σε είδη βασικής ανάγκης, πληρωμή μισθών με πληθωριστικό χρήμα, τεράστια αύξηση της ανεργίας, διαρραγή κάθε κοινωνικής συνοχής.
Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Η παύση πληρωμών θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα τόσο στο δικό μας ασφαλιστικό σύστημα όσο και στο ξένο, αφού μεγάλο μέρος του χρέους μας έχει αγορασθεί από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το ποσό που οφείλουμε είναι τεράστιο και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες. Είναι βέβαιη η παγκόσμια ύφεση, η αύξηση της ανεργίας σε όλες τις χώρες, η φτώχεια σε όλες τις χώρες. Και όλα αυτά διότι τούτο το επιθυμούν ο Αλαβάνος και ο Μαρκέτος.
Είναι επόμενη επομένως η ανησυχία όλου του κόσμου για το Ελληνικό ζήτημα.
Και ο Αλαβάνος το ερμηνεύει το θέμα τελείως διαφορετικά
Πήγε, μας είπε, σε ένα Κινέζικο εστιατόριο της Αθήνας για να φάει και είδε ότι πρώτη είδηση στην Κινέζικη τηλεόραση ήταν οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πώς το ερμήνευσε; Ότι το γεγονός αυτό ήταν ενδεικτικό της δύναμης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Έτσι το ερμηνεύει, αντί να δει το τεράστιο ζήτημα που θα δημιουργηθεί σε όλους τους εργαζόμενους όλης της υφηλίου από μια πιθανή πτώχευση της χώρας.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Κομματικό μέλος

Ποτέ δεν υπήρξα σε όλη την πορεία μου κομματικό μέλος. Από σήμερα το βράδυ αρχίζω να το σκέπτομαι.