Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Κινέζικη τηλεόραση

Πήγα και τους παρακολούθησα. Δεν μου είπαν κάτι καινούργιο από αυτά που γνώριζα.
Επισημαίνω τη μεταξύ τους διαφωνία για το εάν πρέπει να φύγουμε ή όχι από την Ευρωζώνη.
Θεωρώ τουλάχιστον προδοτική προς τους άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες τη πρότασή τους για στάση πληρωμών. Οι περισσότεροι από τους πλούσιους δεν θα επηρεαστούν. Εφοπλιστές, άρχουσα τάξη και άλλοι ήδη έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους, με αγορές ακινήτων στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αγορές έργων τέχνης και χρυσού, εξαγωγή κεφαλαίων. Οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που θα υποφέρουν με μια χρεοκοπία. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη μια ύφεση 50-60%, μετατροπή της κοινωνίας μας σε κλειστή οικονομία με τεράστιες ελλείψεις σε είδη βασικής ανάγκης, πληρωμή μισθών με πληθωριστικό χρήμα, τεράστια αύξηση της ανεργίας, διαρραγή κάθε κοινωνικής συνοχής.
Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Η παύση πληρωμών θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα τόσο στο δικό μας ασφαλιστικό σύστημα όσο και στο ξένο, αφού μεγάλο μέρος του χρέους μας έχει αγορασθεί από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το ποσό που οφείλουμε είναι τεράστιο και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες. Είναι βέβαιη η παγκόσμια ύφεση, η αύξηση της ανεργίας σε όλες τις χώρες, η φτώχεια σε όλες τις χώρες. Και όλα αυτά διότι τούτο το επιθυμούν ο Αλαβάνος και ο Μαρκέτος.
Είναι επόμενη επομένως η ανησυχία όλου του κόσμου για το Ελληνικό ζήτημα.
Και ο Αλαβάνος το ερμηνεύει το θέμα τελείως διαφορετικά
Πήγε, μας είπε, σε ένα Κινέζικο εστιατόριο της Αθήνας για να φάει και είδε ότι πρώτη είδηση στην Κινέζικη τηλεόραση ήταν οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πώς το ερμήνευσε; Ότι το γεγονός αυτό ήταν ενδεικτικό της δύναμης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Έτσι το ερμηνεύει, αντί να δει το τεράστιο ζήτημα που θα δημιουργηθεί σε όλους τους εργαζόμενους όλης της υφηλίου από μια πιθανή πτώχευση της χώρας.

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω πως το σενάριο που περιγράφεις (σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ) είναι περισσότερο φωτογραφία της κοινωνίας αν παραμείνουμε στο ευρώ και ακολουθήσουμε τα όσα προβλέπει το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ. Η ύφεση 50-60% ήδη έρχεται για τα λαϊκά στρώματα (και όχι για τους πλούσιους) αφού η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόζεται είναι της τάξης τουλάχιστον του 30%.
    Σε ότι αφορά ειδικά τους αγρότες δεν θεωρείς ότι θα υπάρχουν και πολλές θετικές παρενέργειες; Η υποτιμημένη δραχμή δεν θα βοηθήσει τις εξαγωγές και δεν θα περιορίσει τον κατακλυσμό της αγοράς από φθηνά εισαγώμενα;
    Επίσης, νομίζω πως αν επιλεχθεί μια άλλη, κοινωνικά δίκαιη, πολιτική (έλεγχος χρηματοπιστωτικού συστήματος, όχι στο μνημόνιο, ανάκληση όλων των τελευταίων μέτρων, δίκαιη ασφάλιση, ανάπτυξη ενός νέου εξυγιαμένου δημόσιου τομέα και επανεθνικοποίηση κρίσμων τομέων της οικονομίας,...) είναι σίγουρο ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη... Άρα, τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή