Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Το 10ήμερο των Παθών

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 10 το πρωί. Τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δημόσια δήλωσή τους αρνούνται να ψηφίσουν τα πολύ επαχθή μέτρα που μας επέβαλε η τρόικα.
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 12 το πρωί. Ο Πρωθυπουργός υποβάλλει την παραίτησή του.
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 απόγευμα. Συνεδριάζουν τα όργανα όλων των κομμάτων.
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 βράδυ. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρά τις αντισυνταγματικές διαδικασίες, συγκροτείται Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, νέος Υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης, νέος Υπουργός Εργασίας ο Αλέξης Μητρόπουλος, Υπουργός Εξωτερικών και πάλι η Ντόρα. Η νέα Κυβέρνηση αποφασίζει να αρνηθεί τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, εξαγγέλλει περιστολή των σπαταλών και περιστολή της φοροδιαφυγής. Ζητάει την έκδοση ευροομολόγου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καλύψει το άμεσο χρέος. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, ως δεκανίκι του συστήματος.
6 Μαΐου 2010 επτά το πρωί. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται στις Τράπεζες και με το άνοιγμά τους προχωρούν σε μαζικές αναλήψεις. Εντός λίγων ωρών οι Τράπεζες ξεμένουν από ρευστό.
6 Μαΐου 2010 12 το μεσημέρι. Αποφασίζεται το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
6 Μαΐου 2010 3 το απόγευμα. Συνεδριάζει το eurogroup που αποφασίζει ότι δεν θα δανείσει τη χώρα μας.
7 Μαΐου 2010. Γίνεται αντιληπτό ότι με κλειστό το Τραπεζικό σύστημα, πλήρη ακινητοποίηση της ρευστότητας σε όλη την αγορά, η μόνη λύση είναι η έξοδος από το Ευρώ και η επαναφορά της δραχμής.
8 Μαΐου 2010. Έρχεται στο Κοινοβούλιο νόμος που επαναφέρει τη δραχμή. Ξανανοίγουν οι Τράπεζες, ώστε να μπορούν οι καταθέτες να κάνουν αναλήψεις σε δραχμές για να ξεκινήσουν και πάλι οι δοσοληψίες. Ξεκινάει άμεσα η μαύρη αγορά του Ευρώ. Μέσα σε ελάχιστες ώρες το Ευρώ στην ανεπίσημη αγορά φθάνει τις χίλιες δραχμές. Όλοι κάνουν αναλήψεις σε δραχμές και αμέσως προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε Ευρώ ή σε δολάρια
9 Μαΐου Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι με την υποτιθέμενη διατήρηση του μισθού τους, ουσιαστικά λαμβάνουν περίπου το 1/3 αυτών που έπαιρναν σε Ευρώ. Ζητούν μεγάλες αυξήσεις.
10 Μαΐου Η φιλολαϊκή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αποφασίζει μεγάλες αυξήσεις 70% στους δραχμικούς μισθούς.. Ο πληθωρισμός αρχίζει και καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
11 Μαίου. Μεγάλη Τράπεζα της χώρας μας δηλώνει ότι αναστέλλει τη λειτουργία της επ΄αόριστο, λόγω των τεράστιων ζημιών από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και την μη δυνατότητα άντλησης της οποιασδήποτε ρευστότητας.
12 Μαΐου Η αγορά αντιμετωπίζει τις πρώτες ελλείψεις σε βασικά είδη διότι κανείς δεν επιθυμεί να πουλήσει σε χρεοκοπημένη χώρα με αβέβαιη πληρωμή. Οι μόνες συναλλαγές που γίνονται είναι είτε σε Ευρώ, είτε σε δολάρια. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναστέλλει τη λειτουργία του.
13 Μαΐου Οι πρώτες βίαιες εκδηλώσεις ξεκινούν από τις μεσοαστικές συνοικίες της Αθήνας. Ευυπόληπτοι οικογενειάρχες εισέρχονται στα supermarkets της περιοχής και κάνουν πλιάτσικο. Οι αστυνόμοι του κοντινού αστυνομικού σταθμού συμμετέχουν και αυτοί στο πλιάτσικο.
14 Μαΐου Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πανικόβλητη ζητάει μερική αναδιάρθρωση του χρέους και παρακαλεί για άμεση οικονομική βοήθεια την Κίνα και τη Ρωσία.
15 Μαΐου Μεγάλη οικονομική κρίση έχει προκληθεί σε όλη την Ευρώπη από την πτώχευση της Ελλάδας. Οι χρηματοπιστωτικός τομέας κλυδωνίζεται. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορυφής και αποβάλλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προσπαθούν να κλείσουν κάποιες από τις πληγές. Το βραδάκι τα φώτα στο ΓΕΕΘΑ είναι ανοιχτέ. Γιατί άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου