Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το ασφαλιστικό όπως το καταλαβαίνω εγώ

Κάποια προηγούμενη Κυβέρνηση είχε συστήσει τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ). Αρχικός βασικός σκοπός του ήταν να εξασφαλίσει κάποιους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τους ασθενέστερους οικονομικά φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Πόροι του Λογαριασμού αυτού ήταν ποσοστό από ποσά που εισπράττουν κάποιοι ασφαλιστικοί φορείς από κοινωνικούς πόρους.
Για παράδειγμα: Κάθε πολίτης που κάνει ένα συμβόλαιο πληρώνει Ταμείο Νομικών, το οποίο πηγαίνει αποκλειστικά στους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού.
Όταν κτίζει μια οικοδομή πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ και τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στο Ταμείο των Μηχανικών.
Μπορείτε λοιπόν να μου πείτε τί το πιο λογικό ένα μέρος των ποσών αυτών να πηγαίνει στον ΛΑΦΚΑ για να λάβουν οι ασθενέστεροι ασφαλιστικοί φορείς που δεν έχουν κοινωνικούς πόρους;
Οι Αυτιάδες, Μανώληδες κατάφεραν και τον κατάργησαν και τα χρήματα επιστράφησαν.
Εγώ λοιπόν τί λέω:
Θα πρέπει να αναγεννηθεί το ΛΑΦΚΑ και οι πόροι του να μην είναι μόνον οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί πόροι, αλλά και άλλοι που πρέπει να επιβαρύνουν τους πιο ισχυρούς.
Ιδού λοιπόν η σκέψη μου.
Ένας μικρός γιατρουδάκος πληρώνει τα ίδια ασφάλιστρα με τον μεγαλογιατρό.
Ο δικηγοράκος των τριών παραστάσεων ετησίως (αποτελούν το μεγάλο ποσοστό των δικηγόρων της Αθήνας), πληρώνει τα ίδια ασφάλιστρα με τον μεγαλοδικηγόρο που βγάζουν των εκατομμύρια ευρώ.
Το φαρμακείο της γειτονιάς πληρώνει τα ίδια με τον Μπακάκο.
Και ούτω καθεξής.
Θα πρότεινα λοιπόν σε έναν Λογαριασμό Αλληλεγγύης να πηγαίνουν νέοι πόροι που πρέπει να θεσμοθετηθούν.
Φερ΄ειπείν θα μπορούσε σε κάθε τιμολόγιο φαρμάκων που προμηθεύεται ένα φαρμακείο να υπάρξει ποσοστό 2% υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης. Να συγκριθεί το ποσό που θα προκύψει για κάθε φαρμακείο με το ποσό που σήμερα καταβάλλεται και αν προκύψει μεγαλύτερο ποσό η διαφορά να πηγαίνει στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης. Έτσι το μικρό φαρμακείο δεν θα επιβαρυνθεί και ο Μπακάκος ας κερδίσει λιγότερα. Είναι ανάγκη οι πλούσιοι σήμερα να πληρώσουν για να σωθούν τα Ταμεία μας.
Παρόμοιες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν και για τους λοιπούς εργαζόμενους.
Και αυτό θα είναι και το πλέον δίκαιο.
Δεν μπορεί ένας μικροεπαγγελματίας να οδηγείται στη φυλακή διότι δεν κατάφερε να πληρώσει το ΤΕΒΕ του και την ίδια στιγμή τα malls να πληρώνουν τα ίδια, ψίχουλα γι΄αυτούς.
Πιστεύω ότι μόνον από τον φόρο αλληλεγγύης στα φάρμακα υπέρ των ασθενέστερων Ταμείων θα μειωθεί το έλλειμμα των ασφαλισιτκών ταμείων κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Σκασίλα μου αν ο μεγαλοφαρμακοποιός ρίξει ένα αντί για δύο πανέρια λουλούδια στα μπουζόύκια και σκασίλα μου αν ανάλογα μειωθεί το βασιλικό μεροκάματο των τραγουδιστριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου