Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

(ν)τροπολογία

Πραγματικά ερασιτεχνική η αντιμετώπιση εκ μέρους της Κυβέρνησης του φόρου των γονικών παροχών.
Νύχτα πέρασαν μια (ν)τροπολογία σε τελείως άσχετο νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο της Τίνας για τα δάση, νάσου μια (ν)τροπολογία που έλεγε ότι εάν γίνει από την ημέρα αυτή γονική παροχή ή εάν τύχει κάποιος και τα κακαρώσει μετά τη νύχτα που ψηφίστηκε η ντροπή, τότε οι δωρεοδόχοι ή οι κληρονόμοι θα πληρώσουν όχι με τα παλιά, αλλά με αυτά που θα γίνουν και θα ψηφιστούν αργότερα! Θα πληρώσουν δηλαδή άγνωστο φόρο!!
Άμοιρη Τίνα που προσπάθησες για μια ακόμα μπιρμπιλιά για να προστατέψεις τα δάση. Ήλθαν τα μεγάλα άχρηστα κεφάλια και σου πέρασαν την ντροπή τους στο νομοσχέδιό σου. Ρε που έμπλεξες.
Δεν γνωρίζω εάν είναι τόσο ηλίθιοι ή τόσο άχρηστοι οι ντροπολόγοι.
Μα τόσο δύσκολο είναι να περάσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος ένα νόμο που να αλλάζει τα όρια και τα ποσοστά των φόρων στις δωρεές και στις κληρονομιές;
Το τρομερό είναι ότι οι άνθρωποι είναι τόσο άσχετοι που τελικά με αυτά που θα περάσουν θα εισπράξουν λιγότερα από πριν.
Εξηγούμαι. Λένε ότι θα αυξήσουν το αφορολόγητο σε 200.000 Ευρώ. Ας πάρουμε λοιπόν έναν μέσο γονιό που έχει δυο παιδιά. Ξαφνικά το αφορολόγητο διπλασιάζεται. Εάν έχει και τέσσερα εγγόνια καταλαβαίνετε τί έχει να γίνει. Οι άσχετοι δεν γνωρίζουν ότι οι περισσότερες από τις γονικές παροχές αφορούν τη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας; Αμέσως η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου μειώνεται κατά 20 έως 50% ανάλογα με την ηλικία του πατέρα. Υπολογίστε τώρα ότι η αντικειμενική αξία ενός διαμερίσματος είναι από 1.500 έως 2.000 ανά τετραγωνικό στις περισσότερες των περιπτώσεων. Κάντε το σχετικό υπολογισμό. Κάντε τους υπολογισμούς σας και θα δείτε ότι μπορούν να μεταβιβασθούν αφορολόγητα καμιά 400 τετραγωνικά εκεί που με το παλιό σύστημα τουλάχιστο μερικά χιλιάρικα θα τα εισέπραττε η Εφορία. Και ας αφήσουμε και κάποια άλλα κολπάκια για να αυξήσετε το αφορολόγητο που δεν θα σας τα πω εδώ.
Προτείνω το απλό.
Τέρμα το αφορολόγητο.
Τέλος μεταβίβασης 1% μέχρι τα διακόσια χιλιάρικα και μετά 5% και 10% για μεταβίβαση από γονείς προς παιδιά και παραπάνω για μακρινότερες συγγένειες. Λογικό δεν είναι όταν γίνεται μια μεταβίβαση να εισπράττεται ένα μικρό τέλος; Οχι και αφορολόγητα τελείως.
Απλά είναι τα πράγματα. Ασχετοι οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου