Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Πότε θα πούμε "βράστα Χαράλαμπε";

Μπαμπινιώτη, πρέπει να προσθέσεις μια ακόμα λέξη στο Ελληνικό λεξιλόγιο.
Σπρέντ. Τη γράφουν τα κανάλια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Όλοι μάθαμε τα σπρέντ και τί σημαίνουν.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η χώρα μας θα δηλώσει παύση πληρωμών.
Τα επιτόκια που πληρώνουμε ήδη ξέφυγαν και τα μέτρα της Κυβέρνησης, εάν αποδώσουν θα δοθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό για τόκους και έτσι δεν θα πετύχουμε τίποτα.
Θα σας πω λοιπόν από τί εξαρτάται η πτώχευση ή μη της χώρας μας.
Θα σας πω κάτι που κανείς δεν το λέει.
Ούτε οι ξένοι, ούτε οι Ελληνες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αναλυτές και κολοδημοσιογράφοι.
Θα σας το πω λοιπόν εγώ. Και θα το διαβάσουν οι καμία δεκαριά που μπαίνουν στο site μου.
Το εάν πτωχεύει ή όχι η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το κατά πόσον όλοι οι υπόλοιποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ΗΠΑ, καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να αρχίσουν να μειώνουν τα ελλείμματά τους.
Ήδη έχουμε ενθαρρυντικά βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση. Η Αγγλία ανακοίνωσε για πρώτη φορά μικρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της. Το ίδιο και οι ΗΠΑ.
Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι εάν αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει με ταυτόχρονη μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
Εάν η ανάπτυξη δεν συνεχισθεί, βράστα Χαράλαμπε.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να υπερδανείζονται για να προσφέρουν ρευστότητα στο σύστημα, τα ελλείμματα θα διογκωθούν, με αποτέλεσμα να έχουμε επανάληψη του Ελληνικού φαινομένου στις μεγάλες οικονομίες που θα ζητάνε απίστευτα νούμερα για να επαναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους.
Σ΄αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι τα παγκόσμια κερδοσκοπικά κεφάλαια, που σήμερα τρέχουν στην Ελλάδα να τη δανείσουν με υψηλά επιτόκια για να κερδίσουν άκοπα απίστευτα ποσά, θα στραφούν στις μεγάλες και ισχυρές οικονομίες, όπου και εκεί θα μπορούν με ασφάλεια να επιτύχουν μεγάλες αποδόσεις και από την Ελλάδα είτε θα απομακρυνθούν οριστικά είτε θα δανείζουν με δυσθεώρητα επιτόκια, κάτι που σημαίνει τη βέβαιη χρεωκοπία μας. Σ΄αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, διότι κανείς δεν θα έλθει να μας βοηθήσει, αφού οι ξένοι θα έχουν τα δικά τους προβλήματα.
Ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες;
Αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων. Παύση πολλών δημοσίων έργων ή έξοδος από το Ευρώ, κοπή νομίσματος για τις πληρωμές, υποτίμηση της νέας δραχμής για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία μας, διψήφιοι ρυθμοί πληθωρισμού κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου